"Колебаещите се" държави трябва да дадат справедлив дял от военна помощ, заявяват евродепутатите
Европейският парламент прие призив за мащабно увеличение на военната помощ за Украйна с 504 гласа "за", 26 "против" и 36 въздържали се.

ЕП призовава всички държави и международни организации да осъдят категорично фиктивните референдуми в Украйна и опита на Русия да завладее територии  със сила.

Евродепутатите призовават държавите от ЕС да приемат допълнителни строги санкции в отговор на тези действия, се посочва в съобщение на ЕП.

ДБ: Ще внесем проекторешение за военно-техническа помощ за Украйна

Според тях е необходимо предоставяната военна помощ да бъде съобразена с нуждите на украинските власти. "Колебаещите се" държави в ЕС трябва да предоставят справедлив дял от военна помощ, необходима за по-бързо приключване на войната, заявяват евродепутатите.

Те определят заплахите на руския президент Владимир Путин за употреба на ядрено оръжие като безотговорни и опасни и настояват за бърз отговор, ако бъдат изпълнени. Всеки опит на Русия да представи нападенията над завзетите земи като нападение срещу Русия и следователно като основание за ядрено нападение е незаконен, необоснован и няма да възпре ЕС да продължи да предоставя помощ на Украйна за нейната самоотбрана, пише в резолюцията.

На фона на офанзивата на Украйна: Бедите за руската армия се увеличават

ЕП осъжда военната мобилизация в Русия и мерките, принуждаващи жителите на временно превзетите области в Украйна да служат във въоръжените или помощните сили на Русия - действие, което Четвъртата Женевска конвенция забранява. За запазване на стабилността в Южен Кавказ и Централна Азия ЕП очаква увеличаване на подкрепата за страните от региона, където има приток на руски граждани, особено Грузия, Казахстан, Узбекистан, Армения и Киргизстан.

Евродепутатите допълват, че има все повече предположения, че повредите по газопровода "Северен поток" се дължат на съгласувани и умишлени действия от "държавен участник".

Според тях това е поредно доказателство колко опасна е политиката на нарастваща зависимост от руските изкопаеми горива.

ЕП призовава за създаване на ad hoc международен трибунал за нападението срещу Украйна с цел наказателно преследване на "Путин и всички руски цивилни и военни служители и техните марионетки, отговорни за ръководството, започването и осъществяването на войната в Украйна".
БТА