Евродепутати призоваха Сърбия и нейния президент Александър Вучич за деескалация и изправяне пред закона на виновниците за терористичната атака в село Банска, Косово.

Това се случи на сесия в Европейския парламент, на която бяха обсъдени отношенията между Косово и Сърбия след ескалацията на напрежението.

"Не можем да игнорираме военните подготовки от сръбска страна по границата с Косово", заяви Илхан Кючук, евродепутат от групата на „Обнови Европа“

"Всичко това трябва да се разглежда в светлината на общата ситуация със сигурността в Европа. Ние отново сме на ръба на голям конфликт. Не бива да допускаме подобно нещо и затова сме против всякакви действия за дестабилизиране на региона. Това е нашето послание към Вучич и неговата администрация", добави той.

"Всички виновници от сръбската група трябва да бъдат изправени пред закона", заяви евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП от своя страна.

"Трябва да има разследване и да се открият всички участници в атаката. Това работи в полза на Русия за дестабилизиране на Балканите. Трябва да сме внимателни да спрем следващи опити за провокация. Трябва да се засили КФОР и да се положат усилия, така че такава терористична атака да не се повтори. Най-важно за стабилността в региона са мирни преговори да се намали напрежението.

Финалната цел трябва да бъде признаването на Косово от Сърбия. Сърбия трябва да избере страна – ЕС или Русия. Ще се радваме да видим демократична Сърбия, която да забрави наследството си от Югославия на Милошевич“, заяви той.
БГНЕС