Евакуират Ню Орлиънс заради урагана Густав
Евакуират Ню Орлиънс заради урагана Густав / Снимки: БГНЕС
Кметът на Ню Орлиънс Рей Нейгин нареди пълна евакуация на града заради приближаването на урагана Густав. Евакуацията започва в 13,00 часа по Гринуич.

Първи ще трябва да напуснат домовете си жителите на западния бряг на града. В 17,00 по Гринуич ще започне евакуацията на източния бряг. 700 автобуса и много чартърни полети ще подпомагат евакуацията на всичките 239 124 жители на Ню Орлиънс.

"Трябва да ви предупредя, че това е бурята на всички бури, бурята на века. Имате основание да се притеснявате, да побързате и да напуснете града сега. Тази буря става все по-силна и ние досега не сме виждали подобно нещо", каза Нейгин. Той допълни, че жителите на града имат и избора да останат и да се изправят лице в лице с бурята. "Но това ще бъде една от най-големите грешки, които ще допуснете, защото ще останете сами", предупреди кметът.

Евакуация започна и на платформите за добив на нефт и природен газ в Мексиканския залив. Тревога е обявена и в цяла Луизиана, в Алабама, в част от Тексас и в Мисисипи. Густав напусна Западна Куба, на моменти съпроводен от ветрове, доближаващи скорост от 200 км в час, което го прави ураган от четвърта степен по скалата Сафир-Симпсън. Кубинската държавна телевизия описа ситуацията на острова като много драматична.

Има ранени, но засега няма данни за загинали. Съобщава се и за много материални щети. От западната част на острова са били евакуирани над 250 000 души. В Куба рядко има смъртни случаи при преминаването на подобни урагани, защото организацията на евакуацията на населението е много добра и бърза, отбелязва Франс прес. 

В САЩ властите предупреждават, че над 10 милиона души могат да се окажат засегнати от преминаването на стихията. Точно преди три години и два дни ураганът Катрина наводни 80 процента от Ню Орлиънс, като помете защитните диги на града. Тогава Катрина удари Ню Орлиънс като ураган от трета степен, тоест с една степен по-малко от Густав сега.