Евакуират българи от Египет с правителствения самолет
Евакуират българи от Египет с правителствения самолет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правителственият самолет ще прибере сънародниците ни от размирен Египет
37628
Правителственият самолет ще прибере сънародниците ни от размирен Египет
Правителственият самолет ще прибере сънародниците ни от размирен Египет
  • Правителственият самолет ще прибере сънародниците ни от размирен Египет
  • Правителственият самолет ще прибере сънародниците ни от размирен Египет

България ще евакуира около 70 свои граждани от Египет с правителствения самолет, съобщи в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов.

Правителственият "Ербъс" ще бъде изпратен в Кайро във вторник, за да прибере българи, живеещи постоянно в Египет. Грижата за туристите е на туроператорите, които са ги изпратили там. Младенов е в Брюксел за участие в среща на министрите от Европейския съюз.

Европейският съюз следи внимателно обстановката в Египет, съобщи министър Николай Младенов и добави: "Самолетът ще прибере българите, които са заявили такова желание. Сборният пункт е в 15 часа на летището в Кайро. Може да качим и граждани на ЕС от други страни-членки. Във вторник ще има два подобни полета - българският и на Финландия".

Обстановката в египетската столица Кайро продължава да бъде несигурна и напрегната, съобщават информационните агенции. Протестите срещу правителството продължават седми ден, има призиви за нарушаване на полицейския час и за обща стачка.

Президентът Хосни Мубарак обяви състава на ново правителство, в което липсва досегашният министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли, когото мнозина протестиращи ненавиждат. Протестиращите искат президентът да освободи поста след 30 години на власт.

Полицията, която изостави задълженията си в петък, започна да се връща по улиците на Кайро.

Президентът нареди на новия премиер Ахмед Шафик да проведе демократични реформи и да създаде нови работни места.

Според ББС единственото, което ще успокои протестиращите, е напускането на поста от Мубарак.

Много страни, включително САЩ, Китай и Холандия, евакуират гражданите си, което предизвиква хаос на летището. Безредиците вече оказват негативен ефект върху египетската икономика, тъй като туристите са изплашени, а туризмът допринася за 5-6 процента от БВП.

Министерство на външните работи информира, че сборният пункт за евакуацията на българските граждани от международното летище в Кайро ще бъде Терминал 1, зала 4, която е ВИП салон.