Изкуството на 50-годишния етиопски художник Фикру Гебремериам е изложено в много галерии по света. Стилът му е жизнен и абстрактен, пише  Voice of America (VOA).

„Моята работа е просто да оставям емоциите си на платното“, казва художникът.

Фикру е записан в училището за изящни изкуства в Адис Абеба на 11-годишна възраст. А на 13 години вече печели награда на престижна международна изложба за детска живопис в Пекин.

След като завършва обучението си, той пътува по света, включително в Съединените щати и Париж, преди да се завърне в родината си през 2012 г. По думите му връзката, която чувства със страната си, с времето, културата и хората от Етиопия вдъхновяват неговото творчество.

Художникът твори съвременно изкуство, но в него има и скрити символи от богатата история и култура на Етиопия.

Платна в земни нюанси, изобразяващи женски лица, наподобяващи африкански маски са знак за това как стилът на Фикру се е развил. Той казва, че когато започне да рисува, няма представа какво ще стане. Може да отнеме час или година. Да ги завърши или да ги изостави, предава Voice of America (VOA).

Фикру не иска да бъде категоризиран. „Етиопски художник, европейски художник, африкански художник - това е просто етикет“, казва художникът.
Voice of America (VOA)