Етиен Чисекеди отхвърли изборните резултати и се обяви за президент на ДР Конго
Етиен Чисекеди отхвърли изборните резултати и се обяви за президент на ДР Конго / Reuters

Опозиционният кандидат на президентските избори в ДР Конго Етиен Чисекеди се обяви за президент и категорично отхвърли обявените по-рано предварителни резултати, според които победител е досегашният държавен глава Жозеф Кабила, предаде Франс прес.

"Смятам тези резултати за истинска провокация към нашия народ и напълно ги отхвърлям. Следователно от този ден аз се смятам за избран президент на Демократична република Конго", заяви Чисекеди, който благодари на сънародниците си за доверието.

Той ги призова да запазят спокойствие, а международната общност - не само да намери решение на проблема, но и да предприеме всички необходими мерки, за да няма повече кръвопролития.

Чисекеди отказа да се обърне към Върховния съд, който е компетентен за всеки спор, свързан с изборите. "При Кабила няма правосъдие. Говорим за Върховния съд. Този съд е частна институция на Кабила. Не можем да му приписваме заслуги, като се обърнем към него. Това ще означава да му признаем известна легитимност. Никога няма да го направя", заяви Чисекеди, цитиран от БТА.

Стрелба се чуваше в някои квартали на Киншаса след обявяването на победата на Жозеф Кабила.

В квартал Бандал младежи запалиха гуми и хвърляха камъни срещу въоръжените полицаи в района. Изстрели се чуваха и в други квартали на столицата, имаше съобщения за грабежи.