ЕС трябва да се възползва от новата ситуация в Близкия изток
ЕС трябва да се възползва от новата ситуация в Близкия изток / netinfo

Европейският съюз трябва да се възползва от новата ситуация в Близкия изток, след като бъде създадено палестинско правителство на националното единство, за да помогне за възобновяване на мирния процес. Това заяви финландското председателство на съюза, цитирано от Франс прес.

Новото палестинско правителство означава нова ситуация. Ние сме длъжни да я използваме за възобновяване на мирния процес, каза финландският външен министър Eрки Туомиоя, след като пристигна в Брюксел за среща с колегите си от страните-членки на ЕС.

Международната общност трябва да съдейства за превръщане на това правителство в реалност, изтъкна люксембургският външен министър Жан Аселборн. Така то вече няма да бъде правителство на ислямисткото движение Хамас, както е в момента, "с всички положителни последици" от това, добави Аселборн.

Палестинският президент Махмуд Абас прави опит да формира правителство на националното единство, което да обединява Хамас и неговата партия Фатах. Целта е палестинската власт да излезе от изолацията и икономическата криза, предизвикани от бойкота на Запада срещу кабинета на Хамас.

Преговорите обаче са далеч от края си, посочва Франс прес.

На работна закуска днес 25-те външни министри от ЕС ще обсъдят последиците от евентуално идване на власт на ново правителство в палестинските територии - по-специално условията, на които ще трябва да отговаря този кабинет, за да могат те да вдигнат бойкота.