/ iStock/Getty Images
Европейската комисия съобщи, че очаква дарителската кампания за борба с Ковид-19 да събере 7,5 милиарда евро.

Световната здравна организация (СЗО) и световни организации от областта на здравеопазването отправиха съвместен призив за осигуряване на бърз и равноправен достъп до безопасни, качествени, ефективни и икономични диагностика, лечения и ваксини срещу заболяването. За събирането на средства в подкрепа на това начинание Европейският съюз и неговите партньори ще организират дарения. Държавите и организациите по света са приканени да осигурят помощ от 7,5 милиарда евро първоначално финансиране.

От 4 май ЕК ще събира данни за държави и фондации, готови да осигурят дарения. На тази дата комисията ще обяви следващите стъпки в кампанията. На 26 март на извънредно заседание държавите от Г-20 се споразумяха за създаването на световна инициатива за финансиране и ускоряване на разработването и предоставянето на ваксини, диагностика и лечение на новото заболяване, се посочва в съобщението.

На 24 април СЗО постави началото на световно сътрудничество за ускорено разработване и производство, както и за справедлив повсеместен достъп до нови ключови здравни технологии, свързани с Ковид-19. Сред участниците в инициативата са фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Коалицията за изобретения в областта на епидемичната готовност, Глобалният алианс за ваксини и имунизации, Глобалният фонд, Световната банка. ЕС обединява сили с Франция, Германия, Великобритания, Норвегия и Саудитска Арабия за организирането на конференция за дарения, добавя комисията.