/ iStock/Getty Images
Извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на бюджета, ще се състои на 20 февруари в Брюксел, предаде Франс прес.

ЕС стъпва по-уверено на световната сцена, смята Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел покани днес държавните и правителствените ръководители на 27-те страни членки (Великобритания ще напусне съюза на 31 януари), за да "постигнат споразумение" за бюджета на ЕС в периода 2021-2027 г.

"Всяко отлагане би създало тежки практически и политически проблеми и би навредило на продължаването на сегашните програми и политики, както и на започването на нови" такива, обяснява Мишел в писмото с поканата.

Усещането за корупция в България - най-силно в ЕС

Той признава, че е "напълно наясно, че тези преговори са сред най-трудните", но изразява увереност, че "със здрав разум и решимост" може да бъде постигнато "споразумение, което ще е от полза за всички европейци", и призовава всички лидери от ЕС да проявят готовност за компромис.

Заседанието на Европейския съвет "ще започне на 20 февруари", уточнява Мишел, давайки да се разбере, че то може да не завърши още същия ден. Това ще е първата среща на върха на съюза след излизането на Великобритания.

Борис Джонсън подписа споразумението за Брекзит (СНИМКА)

Финландия, която бе ротационен председател на Съвета на ЕС през втората половина на миналата година, предложи проектобюджет в размер на 1,087 милиарда евро, орязвайки близо 200 милиона евро от предложението на Европейската комисия. Този проект, плод на трудни компромиси, отразява дълбоките разногласия между страните членки, отбелязва Франс прес.
БТА