Съветът на ЕС съобщи, че е приел препоръка, с която се променят правилата за налагане на ограничения при пътуване, свързани с пандемията от COVID-19.

Съветът препоръчва от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига. Предвижда се всеки, който разполага с валиден сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия.

Здравните власти с разяснения за новите срокове на зеления сертификат

Препоръчва се валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата.

От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Съветът на ЕС предлага общите правила да не се прилагат за пограничните работници, пътуващите с важна цел и децата до 12-годишна възраст.

ЕГН и НРН: Какво е нужно, за да изтеглим новия зелен сертификат за антитела

Предвижда се всички тези предложения да се прилагат за пътувания от страни, които не попадат в т.нар. тъмночервена зона, където разпространението на болестта е силно. Съветът на ЕС издава днес за четвърти път общи препоръки за свободата на пътуване от началото на пандемията.
БТА