Върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че ЕС се очаква след седмица да наложи санкции на руски граждани, отговорни за задържането, съдебното преследване и осъждането на руския опозиционер Алексей Навални.

Навални проговори: Знаех, че съм умрял, нищо не ме болеше

Той уточни, че днес е било постигнато политическо споразумение от Съвета на ЕС по външни работи. Борел е бил упълномощен да представи предложение по новото европейско законодателство за нарушения срещу човешките права по света. Предвижда се предложението да бъде изпратено днес и да бъде утвърдено по писмена процедура. Да се надяваме, че няма да отнеме повече от седмица, заяви Борел на пресконференция след края на заседанието.

По неговите думи външните министри от ЕС са били единни в оценката, че Русия се превръща в авторитарна държава, отдалечава се от ЕС и търси конфронтация. Той отбеляза, че целта на ЕС остава сътрудничество с Москва по въпроси, по които има европейски интерес. Борел добави, че ЕС ще се стреми да противодейства на дезинформацията и кибератаките от руска страна.

Източник: БТА