Навални обяви, че е длъжен да се върне в Русия
Навални обяви, че е длъжен да се върне в Русия / БГНЕС
DarikNews предлага първата част от интервюто на Алексей Навални в немското издание Der Spiegel, първото след отравянето му. 

В сряда е шест часа сутринта, когато Алексей Навални се явява на интервю в берлинската редакция на SPIEGEL. Офисът е само на няколко крачки от „Шарите“, където Навални е лекуван в продължение на един месец. Критикът на Кремъл, който беше отровен с нервнопаралитичния агент Novichok, беше освободен от болницата миналата седмица.

44-годишният руснак пое сам по стълбите нагоре, вместо да вземе асансьора. Навални е най-видната опозиционна фигура в Русия. Но след атаката срещу него в сибирския град Томск на 20 август той излезе и на световната сцена. Ангела Меркел проведе кампания, за да може той да бъде докаран в Германия.

Тъй като той беше отровен с вещество, което на практика може да дойде само от руските държавни лаборатории, въпросът за личната отговорност на руския президент Владимир Путин се повдига по целия свят. Не за първи път руски опозиционен активист рискува живота си, но за първи път следите сочат толкова категорично към Кремъл. Оттам отричат да са замесени.

Разговорът с SPIEGEL е първото интервю на Навални след нападението. Изглежда концентриран, помни много - и въпреки това се виждат последствията от отравянето му и болничния престой. Когато налива вода от бутилка в чашата си, очевидно са необходими много усилия, той трябва да използва и двете си ръце.

Но Навални отказва помощ. „Моят физиотерапевт казва, че трябва да положа усилия да направя всичко сам“, казва той.

Навални изглежда по-изнервен от предишните срещи, лицето му е по-тясно, а фигурата му е по-жилава. Загубил е дванадесет килограма. Но гласът му е същият, както и хуморът, иронията. До него е Кира Ярмиш, пресаташе на Навални.

Тя седеше до него в самолета на 20 август, когато започнаха симптомите на отравянето му. Преди да започне разговорът, Навални би искал да каже нещо предварително.

„За мен е важно това интервю да се появи в германската преса. Никога не съм имал тесни връзки с Германия. Тук не познавам никого. Не познавах нито един политик. И сега се случи - разбирате ли, гласът ми трепери - защото не някой друг, а германските политици и Ангела Меркел, взеха участие в съдбата ми и спасиха живота ми.

Лекарите в Charité спасиха живота ми за втори път и, което е по-важно, ми върнаха моето аз. Затова искам да кажа преди всичко: изпитвам огромна благодарност към всички германци.

Знам, че сега звучи малко жалко, но Германия се превърна в специална държава за мен. Почти нямах връзка с нея, за пръв път бях в Берлин преди три години! А сега - толкова много човешка загриженост, от толкова много хора.

SPIEGEL: Това ще зарадва нашите читатели. Как сте днес, г-н Навални?

Навални: Много по-добре отпреди три седмици и всеки ден се подобрявам. Наскоро можех да изкача само десет стълби, сега мога да стигна до петия етаж. Най-важното за мен е, че умствените ми способности са се върнали. Е, може би ще открием обратното в хода на интервюто (смее се).

SPIEGEL: Написахте в Instagram, че вече не можете да стоите на един крак.

Навални: Мога да го постигна отново. Сега мога да застана на единия крак и да опъна другия крак напред, което тренирам всеки ден. Това всъщност са упражнения, които някои деветдесетгодишни правят в парка.

SPIEGEL: Можете ли да спите добре?

Навални: Това е най-големият ми проблем. По-рано се смеех на хора с проблеми със съня, защото сам никога не съм ги имал.

Но след това дойде комата, упойката, отвикването от наркотиците, онова продължило дълго състояние, когато нито спях, нито бях буден. Оттогава не мога да спя без хапчета за сън.

Шпигел: Когато загубихте съзнание, бяхте член на руската опозиция. Когато се събудихте от кома, вие бяхте фигура в световната политика. Канцлерът Меркел ви посети при леглото. За какво говорихте?

Навални: Това беше миналата седмица. Беше напълно неочаквано: вратата се отвори, влезе моят лекар - и Меркел. Това беше частна среща, в семейния кръг, съпругата ми Юлия и синът ми Захар бяха там. Не мога да ви кажа нищо за подробностите, но не сме обсъждали нищо тайно или сензационно. Посещението беше жест. Бях впечатлен от това колко добре тя познава Русия и моя случай. Тя знае някои подробности по-добре от мен.

Тя наистина разбира дълбоко какво се случва в Русия. И когато разговаряте с нея, разбирате защо тя е била на върха в Германия толкова дълго. Благодарих й за ангажираността и тя каза: „Правех само това, което бях длъжна да направя“.

Шпигел: Как си представяте ежедневието си след изписването от болница? Къде живеете?

Навални: Живея в Берлин със съпругата и сина си. Дъщеря ми се завърна в Станфордския университет. Наехме апартаменти. Ежедневието ми е еднообразно.

Тренирам всеки ден, иначе не правя нищо. Сутрин се разхождам в парка, това ми е работата, после правя упражнения с лекаря, вечер пак ходя.

През деня се опитвам да работя на компютъра. Лекарите казват, че мога да бъда възстановен на 90 процента, може би на 100 процента, но всъщност никой не знае.

По принцип аз съм нещо като опитно морско свинче - няма толкова много хора, които да следите как живеят, след като са били отровени с нервно паралитично вещество.

Някой ден сигурно ще пишат за мен в медицински списания. И аз обичам да споделям моя опит. Сериозно: Руското ръководство е развило такава склонност към отравяне, че няма да спре скоро. Моята медицинска история ще бъде поучителна.

Шпигел: Според съобщенията ви в социалните медии, често изглежда сте напускали болничното си легло.

Навални: Лекарите и медицинските сестри в Charité са най-търпеливите хора в света. Бил съм труден пациент. Станах през нощта в реанимацията, след като изтръгнах всички тръби от тялото си и, кръвта потече.

По-късно, когато вече бях в съзнание, разпознавах и разговарях с хората около мен, получих истерични пристъпи. Казах, че съм здрав и искам да отида на хотел. Седмици по-късно разбрах, че това странно поведение е резултат от отравянето.

SPIEGEL: Нека възпроизведем случилото се с Вас. Нека започнем с последния Ви спомен, преди да припаднете. 20 август е, осем сутринта. Вие сте в самолета от Томск до Москва след няколко дни в Сибир. Какво Ви мина през главата?

Навални: Беше прекрасен ден: прибирам се вкъщи, изтощителното и успешно бизнес пътуване е зад мен. Направихме филми за регионалната предизборна кампания, всичко се получи.

Седя удобно на мястото си и с нетърпение очаквам тих полет, където мога да гледам сериал. Вкъщи в Москва искам да запиша седмичното си предаване в YouTube и след това да прекарам уикенда със семейството си.

Чувствам се добре, както на летището. И тогава ... Просто е трудно да се опише, защото не можете да го сравните с нищо. Тази отрова атакува нервната ви система така, че чувствате едно претоварване, което ви разрушава. Вече не можете да се концентрирате.

Усещам: нещо не е наред, имам студена пот. Питам Кира до мен за кърпичка. Тогава й казвам: „Говорете с мен! Трябва да чуя глас, нещо ми е странно“. Тя ме гледа като луд и започва да говори.

SPIEGEL: Какво се случи след това?

Навални: Не разбирам какво ми се случва. Стюардите идват - първо искам да ги помоля за вода и след това: „Не, пуснете ме да мина, ще отида до тоалетната“.

Измивам се със студена вода, сядам на тоалетната и изчаквам, измивам се отново. И тогава си мисля: Ако не изляза сега, никога няма да изляза оттук.

И най-важното впечатление беше: не чувствате болка, но знаете, че умирате. Точно сега. Нищо не ви боли.

Излизам от тоалетната, обръщам се към стюарда - и вместо да помоля за помощ, казвам, за моя собствена изненада: „Бях отровен. Умирам“. И тогава легнах на пода пред него, за да умра.

Той е последното нещо, което виждам: лице, което ме гледа с лека изненада и лека усмивка. Той казва: "Отровен?" И вероятно смята, че ми е сервирано лошо пиле. И последното нещо, което чувам, когато вече съм на пода: "Имате ли проблеми със сърцето?" Но сърцето не ме боли. Нищо не боли изобщо, просто знам, че умирам.

Тогава чувам гласовете да стават по-тихи, една жена крещи: „Не припадайте сега!“ След това свърши. Знам, че съм мъртъв.

Едва по-късно се оказа, че греша.

SPIEGEL: Има видеоклип на пътник, на който писъците ви се чуват в самолета. Звучи ужасно, почти като писъците на животно.

Навални: Погледнах го, той циркулира в интернет под заглавието „Навални крещи от болка“. Но това не беше болка, а нещо друго, по-лошо. Болката ви кара да се чувствате като живи. Тук просто разбирате: това е вашият край.

Шпигел: Колко време отне?

Навални: Може би около 30 минути. Това беше всичко след началото.

„Шпигел“: Вие бяхте прекарали нощта в хотел в Томск и там сте влезли в контакт с отровата. Помните ли какво докоснахте там?

Навални: Следи от отровата бяха открити върху бутилка с вода. Очевидно докоснах замърсена повърхност, след това взех бутилката с вода, изпих нещо от нея, сложих я отново и след това напуснах хотелската стая.

Затова предполагам, че съм абсорбирал отровата през кожата си. В хотела има много предмети, които докосвате, преди да си тръгнете - душ, тоалетна, стойка за дрехи, дръжка на чантата ви - нещо, което със сигурност ще докоснете. Ето защо е толкова важно да изследвам дрехите си. Отровата може да се прилага върху всяка лична дреха.

SPIEGEL: Дрехите ви бяха свалени, когато бяхте приети в болницата в Омск и никога не бяха върнати.

Навални: Не се съмнявам, че дрехите ми от един месец са в голям резервоар за избелване! За да бъдат премахнати следите (смее се).

Ако не беше тази поредица от щастливи обстоятелства - пилотите направиха аварийно кацане в Омск, линейката беше веднага на летището, получиха атропин в рамките на час и половина - тогава щях да умра.

Планът беше хитър: щях да летя, да умра по време на полета и да се озова в морга в Омск или Москва. И тогава никой не би намерил новичок, в моргата няма масови спектрометри. Освен това можеше да се изчака малко по-дълго преди анализа. Това просто би било подозрителна смърт.

Шпигел: Можеше да умрете в хотела.

Навални: Някои хора подозират, че планът е да ме оставят да умра в съня си. Но, честно казано, след като минах през отравянето, си мисля: това щеше да ме събуди.

Това би било забавна картина за камерите за наблюдение в хотела, ако бях пълзял по коридора по гащи - с тези симптоми щях да гарантирам, че ще пълзя с последни сили.

Да ме оставиш да умра в хотела би било рисков план. Персоналът можеше да се обади на линейката.

Шпигел: Как си обяснявате, че никой, освен вас не е бил поразен така от отровата? В Солсбъри, Великобритания, където бившият агент Сергей Скрипал беше отровен, нещата бяха различни.

Навални: Вярвам, че те са направили заключенията си от случая Скрипал, когато 48 души са били засегнати и невинна жена е загинала.

Поради това отровата вероятно не е била приложена върху предмет като мивка или душ, който може да не използвам. Или на мобилния си телефон, който можех да дам на Кира - и вместо една съмнителна смърт, щеше да има две. Както казах: просто разсъждавам тук. Очевидно това е по-сложен продукт и е нанесен върху предмет, който само аз докосвам.

SPIEGEL: А какви следи сте оставили на бутилката с вода?

Навални: Те не бяха опасни, това беше минимално количество отрова. Всеки можеше да го докосне, без да бъде поразен.

Шпигел: Вие имате шанс, че бутилката с вода дори е била в състояние да бъде изследвана в Германия благодарение на вашите служители, които са я взели от хотелската стая с други предмети.

Навални: Те все още закусваха в същия хотел, когато получиха есемес от Кира в Омск, че съм бил отровен. Сценарият, че съм бил убит, винаги е присъствал, разбира се, макар и по-скоро на шега.

Но те веднага са съобразили, че трябва да влязат в стаята, за да подсигурят нещата. По-скоро от отчаяние - в крайна сметка всички мислеха, че съм се отровил с чай на летището. Никой не е очаквал нервен агент.

Сам не можех да повярвам. Все едно да хвърлиш атомна бомба по човек. Има милион по-ефективни методи. Когато съпругата ми Юлия и нашата колежка Мария Певчич донесоха предметите в Германия, те не се интересуваха от доказателства, а да разберат какво ме е отровило.

Шпигел: Очевидно са ви следвали на всяка крачка в Томск - забелязахте ли нещо от това?

Навални: От 2012 г. съм постоянно следен, често пъти - много открито. Когато отида в регионите, обикновено има цяла орда – полицията, ФСБ и т.н. Но не забелязахме нещо, което надхвърля обичайното.

Чух за статията, изтекла от службите към московски вестник. На мен това ми изглежда така: Част от тайните служби, която беше отговорна за следенето, се оправда публично - ние не сме виновни за отравянето! Със сигурност е нямало заповед към всички във ФСБ да се убие Навални. Това е било ограничено до най-високото ниво. И тези, които бяха отговорни за следенето ми, бяха изненадани от факта.

Шпигел: Германските власти казаха ли ви повече, отколкото на обществеността?

Навални: Не. Това, което знам, научих от германските медии. Това, което знаем със сигурност е: имах контакт с отровата в хотела. Това е новичок, по-точно: нова версия на него. Тази отрова е достъпна само за малка група хора.

Кого Навални обвинява за отравянето си - очаквайте във втората част от ексклузивното интервю пред Der Spiegel