/ Gulliver/Getty Images
Турция и Европейският съюз влязоха в сблъсък заради решението на Анкара да промени статута на „Света София“ от музей в джамия, съобщи вестник Екатемерини.

Ердоган: Уважавайте решението за статута на „Св. София”

След първата си среща от месеци, 27-те външни министри на държавите от ЕС заявиха, че "осъждат решението на Турция да превърне в джамия такъв емблематичен паметник като" Света София ", заяви шефът на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

"Това решение неизбежно ще подхрани недоверието, ще насърчи подновяването на разделението между религиозните общности и ще подкопае нашите усилия за диалог и сътрудничество", каза Борел след срещата на външните министри на ЕС.

Ръководителят на европейската външна политика допълни, че има „широка подкрепа да бъдат призовани турските власти спешно да обмислят и отменят това решение“. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви в понеделник, че ЕС е "изправен пред предизвикателство и обида" от страна на Ердоган.

„Света София” е крачка по-близо отново да стане джамия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу от своя страна отхвърли международната намеса по решението „Света София“ да бъде превърната в джамия. "Света София беше оставена в наследство като джамия и трябва да бъде използвана като джамия", каза Чавушоглу пред държавния телевизионен канал TRT.

"Ние категорично отхвърляме коментарите, които представляват намеса в суверенните права на Турция".
БГНЕС