Турция референдум
Турция референдум / БГНЕС
„Днешният референдум е вот за бъдещето на Турция“, заяви пред журналисти турският президент Реджеп Ердоган. Той даде гласа си в училище в Юскюдар в азиатската част на Истанбул, придружен от съпругата си Емине, по-голямата си дъщеря Есра, внуците си и зет му Берат Албайрак, който е и министър на енергетиката.
 
Решаващ вот за бъдещето на Турция

Проведохме няколко допитвания до народа в миналото, но това е възможност за промяна и трансформация към нова административна система на Турция", каза Ердоган.
"Дай Боже, тази вечер нашият народ да пристъпи в бъдещето, правейки очаквания избор“, коментира държавният глава.
 

Турция референдум
БГНЕС

Ердоган vs. Ататюрк

 „Този референдум не е обикновено гласуване. Вярвам, че народът, ако е рекъл Бог, ще отвори пътя за едно много по-бързо развитие. Ще постигнем съвременната цивилизация, мечтана от героя Ататюрк“, каза Ердоган, визирайкиа основателя на модерна Турция - Мустафа Кемал Ататюрк.

По-рано премиерът на страната Бинали Йълдъръм заяви, че всякакъв резултат от референдума ще е успех за нацията.
„Независимо какъв ще бъде изходът, това е изборът на нашите хора. Тяхното решение е най-доброто за успеха на страната“, каза той пред репортери, след като даде своя глас в Измир.
 

Турция референдум
БГНЕС, архив

Малко след него в Истанбул гласуваха председателят на парламента Исмаил Кахраман и ръководителите на опозиционните партии. Много турски знаменитости също пуснаха бюлетина. Сред тях беше и певецът Таркан, който обаче отказа да коментира как законодателните промени биха се отразили на страната.

Днес турците гласуват „за“ или „против“ поправки в основния закон на страната. Предвижданите промени в Конституцията ще дадат изключителна власт в ръцете на президента. Ако референдумът има успех, към новата система ще се премине през 2019 г. Според новите поправки следващите избори за президент и парламент ще се проведат на 3 ноември 2019 г.
БГНЕС