/ БГНЕС
Референдум Турция
93308
Референдум Турция
  • Референдум Турция
Исторически ден за Турция - хората в южната ни съседка решават на референдум дали да одобрят конституционни промени, които увеличават правомощията на президента. Шансовете резултатът от допитването да е в полза на отговора „да” или „не” са почти изравнени. Повечето агенции сочат превес от близо 2% в полза на одобрението на конституционните поправки, които ще променят държавното управление в страната и от парламентарна ще я превърнат в президентска република.
 
Турците решават дали да дадат повече власт на Ердоган

Над 55 милиона турски граждани имат право на глас, а очакването е за рекордна избирателна активност. Изборният ден преминава спокойно при изключителни мерки за сигурност, за което са мобилизирани близо 400 000 души от силите на реда. Първите резултати от референдума ще бъдат оповестени след 19.00 часа.
 

Турция референдум
БГНЕС, архив

Това е третото поред допитване, но най-важното по време на 15-годишното управление на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.  Изходът ще предначертае пътя на Турция оттук нататък. Датата съвпадна с големия християнски празник Великден.
 
Резултатът от референдума ще бъде исторически, защото от волята на турския народ зависи дали ще се промени или не ататюркският модел на 90-годишната турска държавност. Драматичният избор е: парламентарна или президентска република.
 
Ердоган предсказа, че ще победи на референдума

Ердоган, който се слави като първия пряко избран с народно гласуване президент през август 2014 година, и неговата партия разчитат да получат убедителна подкрепа от 60 на сто и за целта водиха невиждана агитация по време на кампания.
 

Турция референдум
БГНЕС

Социологическите проучвания обаче не вещаят триумф, а оптимален резултат в полза на одобрение на промените между 53-54 на сто според авторитетна социологическа компания. Именно тя позна резултатите от извънредните избори на 1 ноември 2015 година.
 
Силна подкрепа за 18-те поправки в основния закон на Турция, които преди това бяха приети с безпрецедентни скандали и бой в парламента между опозиция и управляващи, осигурява лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.  Тя е най-малката, четвърта опозиционна фракция след кюрдите в 550-местния парламент, но гласовете на нейните избиратели ще изиграят решаващата роля за резултата, защото половината от поддръжниците й са разколебани между отговорите "да" и "не", а се знае, че поне една трета ще гласуват против промяната на политическата система.
 
Освен това изследванията показват, че сред самите симпатизанти на управляващата партия най-малко 5 на сто не одобряват в ръцете на техния безспорен лидер да се събере изключителна власт. Макар и по-малко, все пак има агенции, които не изключват вотът "против" поправките да изпревари с критичния 1 на сто вота "за", поради което не можем да кажем, че победата на Ердоган е в кърпа вързана, а по-скоро че се движи на ръба.

Ердоган vs. Ататюрк

Единственото сигурно, което може да се каже, е, че каквато и да е народната воля, това няма да премахне, разделението на хората на про и анти Ердоган и ще увеличи поляризацията на разделеното на две по въпроса за режима турско общество.
 

Турция референдум
netinfo

Управляващите представят промяната като необходимо условие за силна, сигурна, стабилна, справедлива, независима и просперираща Турция, особено заради неспокойната обстановка в района, войната в Сирия и Ирак, войната с Ислямска държава и други терористични организации и борбата с кюрдския сепаратизъм.
 
Твърдото ядро на противниковия лагер се оформя от голямото опозиционна сила на социалдемократите от Народорепубликанската партия на Кемал Калъчдароглу и прокюрдската лява Демократична партия на народите начело с пратените в затвора нейни лидери.
 

Турция референдум
БГНЕС, архив

Техните общи притеснения са, че сдобивайки се със суперправомощия, държавният глава може да залитне към автократизъм и авторитарен стил на управление, защото механизмът на контрол и баланс над неговата личност може да се окаже нефункциониращ.
 
Конституционните промени, за които турците решават на референдум, са дали Ердоган да съвместява функциите и на премиер, тъй като постът на министър-председател според поправките ще бъде закрит. Освен това президентът ще бъде и лидер на партията си, и главнокомандващ на армията, като по този начин демократичният принцип на разделение на трите власти ще бъде нарушен, а парламентарната воля няма да бъде решаваща.
 

Турският президент Реджеп Ердоган
БГНЕС, архив


Кланът Ердоган – където всяка женитба е и политическо решение

Президентът ще има право да издава укази със силата на закон, да обяви извънредно или военно положение, да назначава или да сменя министри и висши държавни служители и да определя бюджета на парламента. Според друга от поправките президентските и парламентарните избори ще се провеждат на една и съща дата на всеки пет години. Все пак парламентът ще може да гласува вот на недоверие и да свали президента, но само с мнозинство от две трети. Президентът, който ще бъде и ръководител на изпълнителната власт, ще има право да наложи вето на приетите закони или законови поправки от парламента и да се обърне към Конституционния съд за тяхната отмяна. Броят на депутатите според поправките ще се увеличи на 600 души, а възрастовата граница за тях ще падне на 18 години. При новите условия медиите, за които Турция непрекъснато е критикувана, че потъпква свободата на словото и ги заглушава, реално няма да могат да изпълняват ролята на четвърта власт и да бъдат коректив на силната президентска власт.
 

Турция референдум
БГНЕС, архив


Според прогнозите за референдума в Турция битката ще е оспорвана

Избирателите в Турция са се увеличили на 55 млн. души, благодарение на 1.2 млн. човека, които от последните избори насам са навършили 18 години и за първи път ще гласуват на референдума. За охрана и обезпечаване на сигурността в деня на референдума са мобилизирани близо 400 000 служители от силите на реда. Гласуването в източните провинции на Турция започна в 7.00 часа и ще приключи с 16.00 часа, а в западните провинции секциите се откриват и затварят с час по-късно. В 17.00 часа ще приключи и гласуването в пограничните пунктове. В 120 дипломатически мисии на Турция процесът приключи на 9 април. Досега извън родината си са гласували над 1.4 млн. турски граждани, което се равнява на активност от 50 на сто на вота от чужбина. В Турция се очаква рекордна активност на референдума от около 85 на сто.