/ БГНЕС, архив
Турските граждани гласуват на референдум за конституционни промени, разширяващи властта на президента.
 
Над 55 милиона турски избиратели имат право да се явят пред урните, за да дадат своя глас "за" или "против" поправките в конституцията. Право на глас имат и близо 3 милиона турци в 57 страни, които имаха възможност да гласуват в турските дипломатически мисии в периода от 27 март до 9 април.
 
Близо 55 млн. турци решават съдбата на Ердоган в неделя

Изборният ден започна в 8 часа и ще приключи в 17.00 часа, а първите резултати се очаква да бъдат съобщени към 19.00 часа. В Турция няма официални екзитполове и на медиите е забранено да публикуват резултати, преди те да бъдат съобщени официално от централната избирателна комисия.
 
Бюлетината е разделена на две полета, на които пише само "да" и "не". На нея не е написан въпрос, защото се предполага, че хората знаят за какво гласуват. Избирателят ще полага в тъмната стаичка печат, на който пише "избор", само върху едната половина на бюлетината.
 
Според прогнозите за референдума в Турция битката ще е оспорвана

Пакетът с поправки в конституцията съдържа общо 18 предложения, включително увеличаване на броя на депутатите от 550 на 600, сваляне на възрастовата граница за народни представители от 25 на 18 години, изборите за парламент и президент да бъдат на една и съща дата, веднъж на пет години с ограничение на президентските мандати до два.
 
Най-оспорвани от опозиционните среди са предложенията президентът да остава лидер на партията, която го е излъчила, да се премахне премиерската длъжност и изпълнителната власт да се възложи на президента, който ще назначава кабинета.
БТА