/ БГНЕС
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски войната между Русия и Украйна и ситуацията в Близкия изток, предаде Анадолската агенция.

Според съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство освен руско-украинския конфликт са били обсъдени конфликтът между Израел и палестинците и хуманитарната криза в региона.

В разговора Ердоган е изтъкнал, че решаването на кризисните процеси в региона, особено израелско-палестинския конфликт, е възможно с мирни средства и Турция ще продължи да полага усилия за това.

Турция обяви тридневен траур за жертвите след удара срещу болница в Газа


Зеленски посочи, че с Ердоган са обсъдили мирната формула на Украйна, продоволствената сигурност и ситуацията в Близкия изток, информира Ройтерс.
„Обсъдихме следващия кръг от преговори по Формулата за мира, който ще се проведе в Малта. Турция ще участва, добавяйки своя авторитетен глас и позиция“, написа Зеленски в Телеграм.

Обсъдихме и ситуацията в Близкия изток и се съгласихме, че е необходимо да се гарантира защитата на цивилните и спазването на хуманитарното право“, добави той.
София Ангелова, БТА