/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече днес Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) "структура, която е далече от принципите на справедливостта" и която взема политически мотивирани решения, предаде ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция.

Турският бизнесмен Осман Кавала с ново обвинение, този път за шпионаж

"ЕСПЧ е структура, която е далече от принципите на справедливостта, тя произнася политически мотивирани решения. Световната общественост веднъж завинаги трябва да осъзнае, че Република Турция не е държава, която се ръководи от "тъмни сили". Определени кръгове се опитват да превърнат съдебната система на Турция в оръдие на престъпни организации. Ние няма да допуснем подобно нещо", изтъкна турският държавен глава. 

През юли 2022 г. съдът в Страсбург постанови, че при разглеждането на делото срещу правозащитника Осман Кавала Турция е нарушила Европейската конвенция за правата на човека и я задължи да плати на Кавала съдебни разноски в размер на 7500 евро. По-рано ЕСПЧ стигна до заключението, че наказателното преследване срещу Кавала има политическа мотивация и поиска освобождаването му.

Ердоган нареди 10 посланици да бъдат обявени за персона нон грата заради Осман Кавала

Министерството на външните работи на Турция заяви тогава, че решението на ЕСПЧ за пореден път е поставило под съмнение авторитета на системата за защита на правата на човека в Европа.

Турските власти обвиниха Кавала, че е свързан с протестите в истанбулския парк Гези през 2013 г., както и с опита за държавен преврат през 2016 г. През февруари тази година правозащитникът беше оправдан по делото за Гези, но същевременно беше арестуван по обвиненията за участие в опита за преврат. На 25 април съд в Истанбул го осъди на доживотен затвор. През май обжалването на адвокатите му срещу присъдата беше отхвърлено.

САЩ и редица други страни, както и международни правозащитни организации, осъдиха произнесената от турския съд присъда срещу Кавала и призоваха за освобождаването му.
БТА