евродепутати
евродепутати / БГНЕС
Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент е подкрепила предложението броят на евродепутатите да бъде намален от 751 на 705 заради напускането на Великобритания. Това съобщи групата на Европейската народна партия.

Предвижда се предложението да бъде гласувано на пленарна сесия на ЕП през февруари. За да влезе в сила, предложението следва да бъде подкрепено единодушно в Европейския съвет. Ако бъде приложена, промяната ще важи от следващите избори за ЕП догодина.

Борисов в ЕП: Оставяме лидери на големи държави да взимат решения, после се сблъскваме с проблеми

Миналата есен в комисията по конституционни въпроси на ЕП постъпи предложение броят на евродепутатите да бъде намален на 700, като се отбелязваше, че според договора за ЕС броят на мандатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 евродепутати. В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати.

Тереза Мей: Втори референдум няма да има

Парламентарната комисия разгледа възможността 22 от местата на британските евродепутати да бъдат преразпределени между държавите от ЕС, а останалите 51 места да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към Общността занапред, както и за евродепутати, избрани с пряко гласуване от общоевропейска листа. Не се предвижда нито една държава от ЕС да изгуби от досегашния си брой места в ЕП, но някои държави ще получат допълнителни бройки.
БТА