/ Thinkstockphotos
Британските депутати подновиха дебатите по проекта на закона за изтегляне на страната от Европейския съюз (ЕС). В сряда в долната камара на парламента е предвидено гласуване по него. В края на януари проектът на закона ще бъде предаден за обсъждане в горната камара на парламента - Камарата на лордовете, предаде АФП.
 
Великобритания ще остане в единния пазар на ЕС и след Брекзит

Текстът би трябвало да позволи на страната да продължи да функционира нормално, когато бъде прекъсната връзката й с ЕС на 29 март 2019 г. Той слага край на върховенството на европейското право над британското национално право и организира транспонирането на европейските регламенти.
 
Мей: Великобритания продължава да следва плановете за Брекзит

Досега дебатите по проекта на закона станаха повод за остра размяна на позиции в Камарата на общините, илюстриращи различията по въпроса за начина, по който да се осъществи Брекзитът, в това число и в самото управляващо консервативно мнозинство.
 
През декември Тереза Мей понесе болезнена загуба в Камарата на общините, когато 11 от нейните депутати гласуваха заедно с лейбъристката опозиция правото на парламента на финален вот по условията на развода с ЕС. За да избегне нов подобен удар, Мей трябваше да приеме промяна, внесена от трима депутати тори, разрешаваща евентуално отлагане на датата на Брекзит, в случай че дискусиите с 27-те страни членки на ЕС продължат и след 29 март 2019 г.
 
Британците обърнаха палачинката: Вече искат в ЕС

Очаква се в сряда гласуването в Камарата на представителите да мине без трудности за Тереза Мей. Но дебатите в горната парламентарна камара, в която има проевропейско мнозинство, вещаят доста препятствия и изненадващи промени в проектозакона.
БТА