/ БГНЕС
Европейската комисия (ЕК) съобщи тази сутрин, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Комисията препоръчва на Европейския съвет да приеме същото заключение.
 
Дали тази препоръка ще бъде взета предвид държавните и правителствените ръководители на ЕС ще преценят следващия петък. Ако Европейският съвет сподели мнението на ЕК, ще бъде решено преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите отношения с Лондон.

БГНЕС


Първата фаза от преговорния процес е завършена, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция след срещата си с британския министър-председател Тереза Мей в Брюксел. "Постигнахме пробив. Постигнат е решаващ напредък. Този компромис е резултат от сложни преговори", каза Юнкер.

Завършването на първата фаза от преговорите за Брекзит беше оповестено и в официално изявление на Европейската комисия, публикувано днес. Комисията е удовлетворена от постигането на достатъчен напредък по въпросите за правата на гражданите, финансовите задължения на Лондон и границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Юнкер и Мей не постигнаха договореност за Брекзит

Мартин Зелмайр, началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, сигнализира по-рано тази сутрин, че има споразумение за условията за развода на Великобритания с ЕС, като туитна картинка на "бял дим" - символа за избирането на нов папа, предаде Ройтерс.
 

Юнкер, Зелмайр и главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние се срещнаха на работна закуска с британския премиер Тереза Мей в Брюксел. По-късно се очаква изявление и на председателя на ЕС Доналд Туск.
 

БГНЕС




Обявиха точния ден и час за Брекзит

Седмият кръг от преговорите за излизането на Великобритания от състава на ЕС започна в понеделник в белгийската столица. Брюксел и Лондон разчитат да отбележат постигнатия напредък и да завършат първата фаза от преговорите на срещата на високо равнище на ЕС на 14 и 15 декември.
 

БГНЕС


В този случай от януари ЕС и Обединеното кралство ще могат да започнат втората фаза от преговорите за базата на бъдещите отношения на партньорство, най-вече в търговската сфера, тъй като с излизането си от ЕС Великобритания трябва да напусне и единния европейски пазар.

Юнкер коментира, че постигнатото споразумение е "справедливо", но подлежи на одобрение от държавите в ЕС. По неговите думи комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част.

Европейската комисия (ЕК) отбелязва, че преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент.
БТА, БГНЕС