Мей и Юнкер
Мей и Юнкер / БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че въпреки днешния "приятелски" разговор с британския премиер Тереза Мей, все още не е възможно двете страни да постигнат цялостно споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Юнкер изрази това мнение в съвместно изявление с Мей, след което на журналистите не бе дадена възможност да задават въпроси.

Наближава часът на истината в преговорите за Брекзит

Това не е провал, а начало на последния кръг преговори. Очаквам до края на седмицата преговорите да бъдат възобновени, добави той. Въпреки големите ни усилия и напредъка от последните дни, има нужда от допълнителни преговори. Готови сме да възобновим преговорите по-късно тази седмица, сближихме позициите си. Тереза Мей е труден събеседник, защитава гледната точка на Великобритания енергично, както правя и аз от името на ЕС, обобщи Юнкер.

Обявиха точния ден и час за Брекзит

Мей се ограничи единствено с оценката, че има "голям напредък". Тя се присъедини към мнението, че остават някои различия и има нужда от още договаряне. След като каза това, Мей се отправи на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Разговорът й с Юнкер днес продължи близо четири часа - далеч над предварително предвиденото.
 
БТА