ЕП разочарован от реформата на Шенгенското пространство
ЕП разочарован от реформата на Шенгенското пространство / снимка: Reuters

Европейският парламент (ЕП) изрази разочарованието си, че не е бил консултиран във връзка с реформата на Шенгенското пространство, позволяваща повторното въвеждане на временен контрол по националните граници в случай на неконтролируем миграционен натиск.

Държавите от ЕС "обявяват война на Европейския парламент", заяви лидерът на групата на либералите в комюнике. "Всичките ни страхове и безпокойства се материализираха. Вземайки това решение (вътрешните министри на държавите членки на Шенгенското пространство) изпратиха ясен сигнал, а именно, че ще намерят какъвто и да е претекст, за да затворят границите, както ни затварят всички врати", възмути се лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстад. "Ние не можем да приемем това. Парламентът ще обсъди дали да предприеме съдебни действия срещу държавите членки", заплаши той.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц разкритикува от своя страна "едностранното и контрапродуктивно поведение" на представителите на правителствата.

"Това решение не се съобразява с правомощията на парламента и представлява етап в лошото управление на Шенген", заяви социалистът след среща с лидерите на политическите групи, представени в Парламента. "В съюз на държавите и гражданите е обезпокоително, че националните правителство се стремят да изключат представителите на гражданите по въпросите, свързани с индивидуалните права", отбеляза той. "Свободното движение в пространство без вътрешни граници е стълб на ЕС, едно от най-чувствителните предимства, и Европейският парламент ще се бори за засилването му", допълни Шулц, цитиран от БГНЕС.

Заместник-председателят на Групата на зелените Даниел Кон-Бендит заяви от своя страна, че решението на вътрешните министри "нанася тежък удар на Шенгенските споразумения". "Шенгенската система е по естеството си транснационална. Поради това е логично и фундаментално всички решения за повторно въвеждане на временен контрол по вътрешните граници да бъдат взети на общностно ниво, а не да се свежда до национални споразумения", каза още той.

Държавите членки на Шенгенското пространство се споразумяха в Люксембург за възможността да се възстанови временно контролът по националните граници в случай на неконтролируем миграционен натиск върху някоя от външните граници.