/ БТА
Мнозинството в Европейския парламент отхвърли възможността за предоговаряне на постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС, предаде БТА.

Британските депутати отхвърлиха предложение за отлагане на Брекзит
 
Снощното гласуване в британския парламент не променя нищо и споразумението няма да бъде предоговаряно, заяви пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той настоя, че има нужда от предпазна мярка за ирландската граница, както е предвидена в постигнатата договореност.
 
От снощи знаем, че британският парламент отхвърля много неща, но все още не знаем какво точно подкрепя, добави Юнкер. Оставам оптимист по природа, затова вярвам, че може да има и ще има споразумение, за да преминем към бъдещо сътрудничество с Лондон. Ще работим денонощно, по-важно от всякога е да останем спокойни и обединени, посочи председателят на ЕК.

ЕК призова Великобритания да разясни следващите си стъпки
 
Споделяме стремежа на британския парламент да се избегне напускане без споразумение, но това все още остава несигурно, отбеляза главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Той добави, че предпазната мярка е била договаряна в продължение на две години и я сравни със застраховка като всяка друга, чиято цел не е да бъде използвана, а да даде сигурност. Никой днес не е в състояние да посочи други възможни работещи решения, които могат да избегнат предпазната мярка, заяви Барние.
БТА