/ ThinkStock/Getty Images
ЕС има нужда Великобритания да разясни следващите си стъпки по Брекзита, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс.

"Продължаваме да приканваме британското правителство да разясни намеренията си по отношение на следващите си стъпки, колкото се може по-скоро", каза Тимерманс.

Брекзит: Какво следва?

Той увери, че ЕС взема мерки за защита на европейските студенти, които участват в програмата за обмен "Еразъм", ако на 29 март Великобритания напусне ЕС без споразумение, предаде Асошиейтед прес.

Тимерманс обяви предложения, които ще позволят на 14-те хиляди студенти във Великобритания и 7-те хиляди британски студенти в останалите 27 страни от ЕС да завършат обучението си без прекъсвания въпреки Брекзита. 

Британската лира поевтиня след вчерашното гласуване в парламента

Британският министър за Брекзита Стивън Баркли заяви за Радио 4 на Би Би Си, че Великобритания проучва възможни промени в споразумението с ЕС, включително фиксиран срок за продължителността на предпазния механизъм за Ирландия, както и "изходни клаузи" и използване на технологии, за да се избегне твърда, видима граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, предаде ДПА.

"В окончателното споразумение ще трябва да има някакви отстъпки от ЕС по предпазния механизъм за Ирландия. Ако се стигне до Брекзит без споразумение, няма да получат и едно пени от нас", заяви държавният министър за Брекзита Куази Куартенг, имайки предвид договорената сума, която Великобритания да плати по "развода" си с ЕС в размер на около 39 милиарда лири.

Британските депутати отхвърлиха предложение за отлагане на Брекзит

Британският премиер Тереза Мей заяви, че достъпът до британските териториални води за риболов не подлежи на предоговаряне с ЕС, ако се стигне до нови преговори по споразумението за Брекзит, предаде Ройтерс.

На въпрос от депутат дали ще се бори срещу опити на страни от ЕС да запазят досегашния си достъп до британските териториални води за риболов Мей отвърна: "Това вече е договорено и не подлежи на предоговаряне."
БТА