ЕП: Етикетите на алкохола трябва да съдържат информация за калориите
ЕП: Етикетите на алкохола трябва да съдържат информация за калориите / Thinkstock/Getty Images

Европейската комисия трябва да внесе най-късно през 2016 г. предложение за оповестяване на калориите върху етикетите на алкохолните напитки, обяви Европейският парламент.

В резолюцията, приета от ЕП, се призовава за нова стратегия на ЕС за алкохола с акцент върху мерките срещу консумацията на алкохол от непълнолетни, шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол по време на бременност.

Членовете на ЕП призоваха Европейската комисия "незабавно да започне работа по новата стратегия на ЕС за алкохола (2016-2022 г.)", за да помогне на националните правителства за справяне с вредата от алкохола. Стратегията трябва да включва събиране на достоверни данни, подобряване на превенцията и лечението, намаляването на пътните произшествия, причинявани от шофиране в нетрезво състояние и анализ на различните модели за пиене, се посочва в резолюцията, приета днес от парламента.

Съставките и калориите, посочени на етикета

Европейската комисия следва да оцени дали изискването за предоставяне на информация на потребителите за съставките и хранителното съдържание на етикетите трябва да се прилага и за алкохолните напитки, посочват евродепутатите.

Съдържанието на калории на алкохолните напитки трябва да бъде ясно посочено, а ЕК следва да представи законодателно предложение за тази цел най-късно през 2016 година, допълват членовете на ЕП.

ЕП също призовава комисията да разгледа мярка, валидна за целия ЕС, за налагането на етикети, съдържащи предупреждения към бременните жени да не консумират алкохол и препоръки към шофьорите да не сядат зад волана в нетрезво състояние.

Защита на младите

Членовете на ЕП призовават страните членки да увеличат усилията си за защита на младите хора, като стриктно прилагат законодателството за възрастовото ограничение за консумация на алкохол. Също така те препоръчват да се изследва ефектът на рекламите на алкохол върху младите хора и да се ограничи показването им. Освен това държавите трябва да обсъдят мерки срещу продажбата на много евтин алкохол.

Европейската комисия трябва да се справи с трансграничните продажби на алкохол по интернет, заявяват още евродепутатите. Страните членки трябва да проведат кампании за повишаване на информираността за опасностите от злоупотребата с алкохол, особено при непълнолетните, и да увеличат усилията за намаляване на пътните произшествия в нетрезво състояние, се посочва в резолюцията.

Предистория

Злоупотребата с алкохол е втората най-разпространена причина за заболявания, свързани с начина на живот, в някои от страните членки. Алкохолната зависимост е рисков фактор при над 60 хронични болести, включително алкохолна чернодробна болест (ALD), алкохолен хроничен панкреатит и почти всички други заболявания на храносмилателната система, както и рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, фетални разстройства, свързани с консумацията на алкохол от майката (FASD) и невропсихиатрични разстройства като алкохолна зависимост.

Всяка година злоупотребата с алкохол е причина за преждевременната смърт на 3,3 милиона души в световен мащаб или 5,9 на сто от общия брой смъртни случаи. Във възрастовата група 20-39 г. близо 25 процента от всички смъртни случаи се дължат на злоупотреба с алкохол. Тези смъртни случаи често настъпват след катастрофи, насилие или чернодробни заболявания, се отбелязва в прессъобщението.

Източник: БТА