/ Gulliver/Getty Images
Калифорнийският енергиен гигант Пасифик гас енд електрик (Pacific Gas and Electric), накратко Пи Джи енд Джи (PG&E), обяви, че ще изплати 13,5 милиарда долара по уреждане на делото за ролята си в горските пожари, отнели живота на десетки хора и унищожили хиляди домове, предадоха Франс прес и ТАСС.

Евакуират хиляди заради горски пожар в Калифорния

Лошото състояние на електропроводите на "Пи Джи енд И" миналата година бе посочено като причина за пожар в Северна Калифорния, при който загинаха 86 човека, превръщайки го в най-смъртоносния в историята на щата.

През януари енергийният гигант подаде молба за съдебна защита от кредитори, което е равносилно на фалит, с аргумента, че е изправен пред искове за щети от пожари за над 30 милиарда долара, припомня АФП.

Компанията бе дадена на съд и по три други случая на пожар, включително този, който опустоши щатския лозарски регион и уби над 40 души преди две години.

Изплащането на тези 13,5 милиарда долара би трябвало да позволи на "Пи Джи енд И" да се освободи от т. нар. защита от фалит преди юни догодина - крайния срок, определен от правителството, се отбелязва в съобщението на групата.

Матю Макконъхи доставя храна на пожарникарите в Калифорния (СНИМКИ)

По-рано властите в Калифорния заявиха, че през последните две години най-малко 17 природни пожара в щата, заради които се стигна до много жертви и мащабни разрушения, са причинени от неизправности в работата на оборудването на "Пи Джи енд И".

Като основни причини за запалването бяха посочени падането на стълбовете на електропроводите, прекъсването на проводниците и техния контакт с дървета, допълва ТАСС.
БТА