Елмар Брок критикува доклада на ЕС
Елмар Брок критикува доклада на ЕС / netinfo

Председателят на комисията по външните работи в Европейския парламент Елмар Брок подготвя унищожителен отговор на публикуваната неотдавна стратегия на Европейската комисия как да се действа с по-нататъшното разширяване. Това пише електронното издание "И Ю обзървър" в публикация с дата 16 ноември, озаглавена "Стратегията за разширяването на ЕС подложена на критики".

Краткият доклад, все още във вид на чернова, критикува Европейската комисия за това, че отлага твърдото решение за по-нататъшно разширяване, изразявайки съжаление от липсата на сериозен анализ на проблемите, които трябва да бъдат решени преди ЕС да подходи към следващи разширявания, изтъква публикацията.

В документа, съставен от европейския депутат десноцентрист Елмар Брок, се казва, че комисията е заобиколила всички трудни проблеми като например въпроса за институционните реформи, как да се плати за бъдещото разширяване и какви политически критерии ще бъдат в основата на бъдещите решения.

В доклада се окачествява като незадоволителен основният момент от стратегията на комисията - дефиницията за "капацитет за интегриране", или способността на ЕС да приема нови членове.

С присъединяването на България и Румъния през януари и другите чакащи да се присъединят към съюза държави от Западните Балкани и Турция, "прекомерният натиск върху вътрешния капацитет на ЕС може да отслаби съюза във вътрешен и външен план и това не може да се компенсира чрез увеличаване на външните размери", изтъква Брок.

В проектодоклада, който ще бъде представен в комисията по външните работи на Европейския парламент в четвъртък, 23 ноември, се призовава Еврокомисията да даде "ясни препоръки" преди срещата на европейските лидери в средата на декември какво да се прави, ако Турция не нормализира отношенията си с Кипър, която е член на ЕС, пише "И Ю обзървър".