/ БГНЕС
Елисейският дворец се отказа от идеята за въвеждане на специален статут на Първата дама и отделяне на средства за издръжката й, съобщава телевизия BFMTV.
 
Както съобщава медията дописката срещу облагодетелстването на Първата дама с държавни средства е принудила Елисейския дворец да преразгледа първоначалните си планове и да ограничи значително разходите, без да се налага свикване на парламента и изменение на Конституцията. По случая дори е била призована "Хартата за прозрачност", която да "спре лицемерието и да изясни ситуацията."
 
Петиция срещу статута "първа дама" във Франция

На първо място, Хартата ще уточни броя на платените асистенти на Първата дама. В момента Бриджит Макрон разполага с персонал от две секретарки, пресаташе, началник на генералния щаб и телохранители.
 
Очаква се, че окончателното решение на Елисейския дворец да бъде публикуван в следващите дни.
 
ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПЪРВАТА ДАМА НА ФРАНЦИЯ

Преди седмица френският президент Еманюел Макрон внесе предложение, което предвижда съпругата му Бриджит да използва офис и персонал със средства от държавния бюджет. Специалният статут и привилегии на Първата дама щяха да струват на френските данъкоплатци над 450 000 евро. Факт, който ги накара да се възпротивят на президентското решение.
 
В отговор на искането на президента Макрон, в интернет бе създадена подписка срещу съпругата му, която за отрицателно време събра над 150 000 гласа.
БГНЕС