Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БТА
Френският президент Еманюел Макрон смята, че "най-лошото тепърва предстои", каза Елисейският дворец след негов телефонен разговор днес с руския му колега Владимир Путин, предаде Франс прес.

След разговора си с Путин Макрон се обадил по телефона на украинския президент Володимир Зеленски.

Путин изразил пред Макрон "своята много силна решимост" да продължи офанзивата на Русия в Украйна, пише в комюникето на френското президентство. Според Елисейския дворец целта на руския президент е "да поеме контрола" върху цялата съседна страна.

Третият телефонен разговор между Макрон и Путин от началото на руската инвазия в Украйна преди седмица е продължил час и половина. Той се е състоял по инициатива на руския президент, отбеляза Елисейския дворец.

Най-малко 34 убити цивилни за два дни руски атаки край Харков

Путин уверил Макрон, че военната операция на Русия в Украйна се развива "по план". Тя ще се засили, ако украинците не приемат руските условия, предупредил в същото време той.

"Очакванията на президента (Макрон) са, че най-лошото тепърва предстои, предвид това, което му каза президентът Путин", заяви в заключение Елисейският дворец.

"Ситуацията на терен безспорно е много неблагоприятна", коментира след телефонния разговор френският премиер Жан Кастекс. Той отбеляза, че Путин "несъмнено. . . не отстъпва от позициите си, от своята решимост да демилитаризира Украйна, да (я принуди) да се предаде, а това, разбира се, е неприемливо".

Срещу Русия "е необходима много голяма твърдост за принципите и санкциите" и едновременно с това да се стремим към "мир чрез диалог", обобщи френският премиер.
Путин уведомил Макрон, че Русия ще продължи "без компромиси" офанзивата си срещу "националистическите групи" в Украйна, съобщи след телефонния разговор Кремъл, цитиран от Франс прес.

Зеленски: Всички отбранителни линии на Украйна са запазени

От пресслужбата на руското президентство нарекоха разговора "откровен".

Русия постига целите си в Украйна, отчел Путин, цитиран от ТАСС. Той предупредил, че ако Киев бави преговорите, Москва ще му постави нови искания.

Като основни задачи на руската "специална операция" Путин посочил "демилитаризацията" и "неутралния статут" на Украйна.
БТА