/ Thinkstockphotos
Класацията Global Competitiveness Index измерва качеството на пътищата в 137 държави. Рейтингът се прави от ежегодно от експерти от Световния икономически форум. Сред обхванатите държави е и България, която заема 93-та позиция по качество на пътищата.

Защо в тези градове се живее най-добре? (СНИМКИ)

Страната ни получава 3,4 точки. С толкова са оценени още Виетнам и Уганда. Пред нас са редица екзотични държави, които често приемаме като изостанали. Сред тях е Замбия.

Замбия
Thinkstockphotos

Танзания е „най“ в редица отношения – там се намират най-известният резерват в света, най-високата планина и най-голямото езеро в Африка, най-големият вулканичен кратер в света, но се оказва, че техните пътища са по-качествени от българските.

Танзания
Thinkstockphotos

И Хондурас постига по-добри резултати по този показател, въпреки че във вътрешността на страната има предимно планини.

Хондурас
Thinkstockphotos

Оказва се, че сред страните с повече точки в класацията е и Кабо Верде.

Кабо Верде
Gettyimages

Пред нас се класират още държави като Ботсвана, Мали, Ямайка, Гана, Шри Ланка и др. От страните в Европа зад България са класирани Малта, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, както и Латвия, Русия и Украйна.

Австралийци изумиха с технология за изграждане на пътища (ВИДЕО)

Първото място в класацията е за Обединените Арабския Емирства. В Топ 10 за най-качествените пътища в света място са намерили още Сингапур, Швейцария, Хонконг, Холандия, Япония, Португалия, Австрия и САЩ. На последно място експертите от Световния икономически форум са поставили Мавритания.
 
dnes.bg