/ БГНЕС
Най-малко 14 души, сред които и юноши, бяха убити при нападение на екстремисти срещу църква в източната част на Буркина Фасо по време на сутрешна служба днес, съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Ройтерс при условие за анонимност.

Въоръжени мъже убиха 37 работници в Буркина Фасо

Още не е ясно кои са нападателите, предстои да се уточняват и много обстоятелства около атаката. Тази година западноафриканската държава стана арена на бунтовническо ислямистко движение, разпалило етнически и религиозни напрежения. Това превърна големи части от страната в неуправляеми, най-вече в крайграничните райони с Мали, където ислямските екстремисти са особено активни, посочва Ройтерс.

Обект на днешната атака бе село Футури в източната провинция, съобщиха източниците. Този район е известен с бандитизма си и през последната година не за първи път става обект на атаки от джихадистки групировки, свързани с Ал Каида и Ислямска държава.

Фактът, че нападението е извършено срещу църква по време на служба по подобие на други атаки срещу християни тази година, е ново явление в Буркина Фасо, която отдавна се гордее с религиозната си толерантност и досега бе остров на спокойствие в региона.

Събитията от последните месеци обаче доведоха до изблици на насилие и стотици убити. Това принуди близо милион хора да напуснат домовете си в търсене на по-спокойни места.
БТА