Експлозия край президентския дворец в Душанбе
Експлозия край президентския дворец в Душанбе / netinfo

Един човек загина при взрив в центъра на таджикистанската столица Душанбе, предадоха световните агенции. Причината за взрива все още не е ясна.

Прокурорът на Душанбе Курбонали Мухабатов заявил пред журналисти на мястото на произшествието, че властите смятат експлозията за терористичен акт.

Експлозията станала близо до президентския дворец и до сграда, където днес трябваше да се открие конференция, организирана от Европейската комисия и посветена на начините за намаляване на рисковете от стихийни бедствия в Централна Азия. На форума било предвидено да произнесе реч премиерът Акил Акилов.

Според полицията жертвата е пазач, открил при инспекция на президентския дворец подозрителен пакет, който експлодирал в ръцете му.

По време на взрива президентът Емомали Рахмон се намирал в провинцията за проява по случай 15-ата годишнина от възстановяването на конституционния ред в Таджикистан.

Бедната, граничеща с Афганистан бивша съветска република се възстановява от кървава гражданска война през 90-те години, която противопостави подкрепяни от Русия просветски настроени сили срещу съюз от ислямисти и либерали, отбелязва Ройтерс.