/ iStock/Getty Images
Около 3000 души изпълниха снощи клуб в английския град Ливърпул като част от експеримент на властите за завръщане към масови събития в условията на коронавирусната пандемия, пише Би Би Си.

Посетителите на клубното събитие не трябваше да носят маска и да спазват социална дистанция, но трябваше да имат негативен резултат от тест коронавируса. Целта е да се провери дали масовите събития биха могли да бъдат рестартирани там където ваксинационната кампания е успешна и случаите на коронавирусна зараза намаляват.

Едва шестима заразени след експерименталния концерт с 5000 души в Барселона


Пред Би Би Си младежи, присъствали на клубната изява, казват, че са се чувствали невероятно щастливи да могат да танцуват и да се усмихват отново. Някои от посетителите споделят, че цяла седмица са избирали какво да облекат на събитието, провело се в бивше хале, обособено като зала, на дока Брамли Мур на река Мърси. Второ подобно събитие ще има и днес. Участниците, които дадат положителен резултат на теста за коронавируса след пет дни, ще трябва да се самоизолират и ще бъдат проследени и техните контакти.

Учени ще използват данните за движенията на множеството, както и за качеството на въздуха в клубното помещение, за да проверят дали събирането на много хора на масови събития на закрито увеличава риска от предаване на коронавирусната зараза.
БТА