Фенове танцуваха, прегръщаха се и пяха заедно с музикантите на сцената в експериментален концерт на закрито в Барселона в събота вечер, чиято цел е възстановяване на музикалната индустрия в Испания и по света, съобщиха световните агенции.

Близо 5000 души се събраха в залата "Палау Сант Жорди" на концерта на група "Love of Lesbian", като носеха маски на лицата, но не спазваха социална дистанция. Всички зрители бяха с отрицателни тестове за Ковид-19, които направиха часове преди концерта.

"Беше забележително. Чувствахме се в безопасност през цялото време. Бяхме на първия ред, всичко това много ни липсваше", каза за Ройтерс след концерта Салвадор, на 29 години. "Гордеем се, че имахме възможност да участваме в това. Надяваме се това да е първото от много подобни събития".

В сюрреалистично преживяване след година социално дистанциране, феновете танцуваха близо един до друг, но морето от покрити с маски лица бе знак, че нещата не са се върнали съвсем към нормалното.

Медицинските проверки на входа забавиха малко началото на концерта, но това не помрачи празничното настроение.

"Добре дошли на един от най-вълнуващите концерти в живота ни!", поздрави публиката фронтменът на групата Санти Балмес под бурните овации на феновете. Разрешеният от властите концерт беше опит да се провери дали ще бъде възможно подновяването на такъв тип събития.

"Да си в "Палау Сант Жорди" ще е по-безопасно от разходка по улицата", коментира през Ройтерс преди концерта един от организаторите му Жорди Ереруела.
На три места в Барселона в събота от сутринта 80 медицински сестри в пълно защитно облекло правеха антигенни тестове за Ковид-19 на публиката. До средата на деня имаше три положителни от общо 2400 теста, а един от кандидатите се оказало, че бил контактен със заразен, каза д-р Жозеп Мария Либре, който отговаряше за скрийнинга. Тези хора не бяха допуснати за концерта и им бяха върнати парите за билетите.

Резултатите от антигенните тестове се получаваха 10-15 минути по-късно в приложение на мобилните телефони. Тестът и защитна маска за лице бяха включени в цената на билетите за концерта, които се продаваха за 23-28 евро.

"Убеден съм, че днес показахме на света, че културата е безопасна", каза Рамон, 49-годишен фен.

Концертът е подкрепен от местните власти и от експерти на местна фондация за борба със СПИН и инфекциозни болести, която организира подобно проучване при концерт с 500 души публика през декември. Те обявиха, че предварителните резултати от експеримента сочат, че скрийнингът преди концерта с антигенен тест и използването на маски са били успешни за предотвратяване на разпространението на заразата на закрито, въпреки че не са спазвани ограничения за социална дистанция.

"Това е още една малка стъпка към това да можем отново да организираме концерти и културни събития" по време на пандемия, каза преди концерта вирусологът д-р Борис Ревойо, подготвил здравния протокол на събитието. 
БТА