/ gettyimages.com
Европейската комисия съобщи днес, че еврокомисарят по вътрешните работи е приел в Брюксел представители на правителствата на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Участниците в срещата са разговаряли по въпроса за визите за САЩ.

ЕС иска САЩ да премахнат визите за българи

Засега Вашингтон изисква визи за гражданите на посочените пет държави и по тази причина ЕК бе призована с резолюция на Европейския парламент да възстанови визовия режим за гражданите на САЩ. В изявление след срещата Аврамопулос пише, че визовата реципрочност е в основата на ЕС. Решени сме да продължим да работим с положителна нагласа и съгласувано, за да постигнем тази цел възможно най-скоро, включително с търсенето на взаимноприемливи междинни стъпки, добавя той.

Ще пътуваме до Канада без визи от 1 декември

Еврокомисарят съобщава, че са били обсъдени възможните действия, които да бъдат предприети за изпълнението на изискванията за отпадането на визите за гражданите на петте държави от ЕС. Ще продължим работата в тясно сътрудничество със САЩ на политическо и техническо равнище, за да намерим решение в обща полза, добавя Аврамопулос.
 
БТА