/ iStock/Getty Images
Европейската комисия представи днес план за борба с рака, който предвижда бюджет от четири милиарда евро.

Предвижда се до 2040 г. едва под пет на сто от европейците да употребяват тютюневи изделия, като същевременно бъдат ограничени употребата на алкохол и замърсяването на околната среда. Комисията ще разгърне кампании за здравословните диети и физическата активност. За да се предотвратят раковите заболявания се предвижда ваксинирането на поне 90 на сто от застрашените момичетата в ЕС и значително да се увеличи делът на имунизираните момчета до 2030 година.

ЕК отбелязва нуждата от ранно откриване на раковите заболявания с подобряване на достъпа, качеството и изследванията, така че до 2025 г. да бъдат изследвани 90 на сто от хората в ЕС, които отговарят на условията за проверка за рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво. До 2030 г. се предвижда 90 на сто от нуждаещите се да имат достъп до национални центрове за борба с рака.

До края на тази година се предвижда да бъдат положени усилия за подобряване на достъпа до нови видове диагностика и лечение. ЕК предлага да се осигури подобрение в качеството на живот на преболедувалите рак. Комисията предвижда да бъде създаден Център за знания за рака, който ще помогне в научните и техническите разработки в тази област.

По данни на ЕК миналата година е установено раково заболяване при 2,7 милиона граждани на ЕС, а 1,3 милиона са починали от тази болест. Отчита се, че последният цялостен европейски план за действие срещу рака е от началото на 90-те години на миналия век и оттогава лечението отбеляза голям напредък, включително с подкрепата на ЕС.

Общото икономическо въздействие от рака в Европа се оценява на над 100 милиарда евро годишно. Без решителни действия до 2035 г. случаите на рак биха нараснали с близо 25 на сто и заболяването би се превърнало във водеща причина за смъртността в ЕС, отчита комисията.
БТА