ЕК: Гърция пренебрегва задълженията си по шенгенската граница
ЕК: Гърция пренебрегва задълженията си по шенгенската граница / ThinkStock/Getty Images

Европейската комисия заяви, че Гърция "сериозно пренебрегва" задълженията си по границата към Шенгенската зона и може да бъде подложена на нов граничен контрол от другите членки, ако не разреши проблемите до три месеца, предаде Ройтерс.

Констатацията се съдържа в доклад, обсъждан от Европейската комисия. "Проектодокладът заключава, че Гърция сериозно пренебрегва задълженията си и че има сериозни пропуски в изпълнението на външния граничен контрол, които трябва да бъдат преодолени от гръцките власти," заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Заключението на Комисията е ключова стъпка към удължаването на временния граничен контрол, въведен от някои членки на Шенген по вътрешни граници на зоната, отбелязва Ройтерс.

Домбровскис предупреди, че ако Гърция не изпълнява своите задължения в рамките на Шенген, страните членки на ЕС ще получат право да затварят границите си, предаде ТАСС.

ЕС си дава два месеца, за да спре потока от мигранти

"Ако Гърция не започне стриктно да изпълнява своите задължения в продължение на три месеца, то страните членки ще имат право да затворят границите си за шест месеца, след което срокът може да бъде продължен с още шест месеца, но не повече от две години," уточни той. Докладът, който ще бъде внесен за одобрение в Съвета на министрите на ЕС, се основава на внезапни посещения на място на гръцко-турската сухопътна граница, както и на островите Хиос и Самос през периода от 10 до 13 ноември 2015 г., пише гръцкият в. "Нафтемборики".

В него се набляга върху присъствието на личния състав на полицията и бреговата охрана в контролираните райони, върху ефикасността на процедурата по идентификация и регистрация на мигрантите и бежанците, върху надзора на морските граници и върху сътрудничеството със съседните държави.

Макар докладът да признава, че гръцките власти са подложени на натиск, в него се подчертава, че процедурата по идентификация и регистрация на нелегални мигранти не е ефикасна, че пръстовите отпечатъци не са вкарвани системно в базата данни и че документите за пътуване не били проверявани достатъчно обстойно за това дали са истински, пише още гръцкият вестник. Въз основа на констатациите в доклада на Еврокомисията се прави изводът, че Гърция нехае сериозно по отношение на задълженията си и че има сериозни слабости при извършването на проверки по външните граници, които трябва да бъдат премахнати от гръцките власти, допълва "Нафтемборики".

Източник: БТА