Единият от похитителите на турския самолет е обучаван от Ал Кайда
Единият от похитителите на турския самолет е обучаван от Ал Кайда / Снимка: БГНЕС

Единият от двамата похитители на турския пътнически самолет, отвлечен в събота, докато изпълнявал полет от Северен Кипър за Истанбул, е египтянин от палестински произход, обучаван в лагери на терористичната мрежа Ал Кайда. Двамата със съучастника си са искали да отклонят самолета към Иран и от там да се присъединят към Ал Кайда и джихада в Афганистан, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Асошиейтед прес.

Според турската полиция 33-годишният египтянин Момен Абдул Азиз Талих бил прекарал известно време в един и същ затвор в Саудитска Арабия с ръководен представител на Ал Кайда на име Ахмед, осъден на доживотен затвор за съучастие в организирането на атентатите в САЩ от 11 септември.

Полицията не уточни в коя страна са се намирали лагерите, в които Талих е получил обучението си, нито по каква причина е лежал в саудитски затвор, посочва Анадолската агенция.

Сагата с отвлечения самолет на частната турска авиокомпания "Атлас джет" за щастие приключи благополучно и всички пътници, между които и български граждани, бяха освободени. Оказа се, че двамата въздушни пирати, които заплашваха да взривят самолета, не са притежавали експлозиви, припомня АП.