Джон Маккейн
Джон Маккейн / снимка: БГНЕС

Джон Маккейн е роден през 1936 във военната база Коло Соло в Зоната на Панамския канал в семейството на потомствени офицери - дядо му е адмирал, участник в двете световни войни, баща му – също адмирал, е главнокомандващ американските сили в Тихия океан по време на войната във Виетнам. Живее във Финикс, Аризона.

През 1958 година Маккейн завършва Американската военноморска академия в Анаполис. 22 години е пилот във военноморския флот. Участва във Виетнамската война. На 26 октомври 1967 г., по време на 23-та му мисия близо до Ханой, самолетът му е свален, а той е тежко ранен. Прекарва повече от 5 години като военнопленник. Маккейн отказва да приеме предсрочно освобождаване, за да не обслужи виетнамската пропаганда. Уволнява се от флота през 1981.

След като се оттегля от флота и се установява в щата Аризона, Маккейн влиза в политиката. През 1982 г. е избран за член на Камарата на представителите на американския Конгрес от неговия първи избирателен район в Аризона. След два мандата в долната камара на Конгреса е избран за сенатор от Аризона през 1986 г. След това е преизбиран през 1992, 1998, и 2004 г.

Маккейн бе претендент за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия през 2000 г., но бе победен от сегашния президент Джордж Буш.

Ако спечели президентските избори на 4 ноември 2008 година, републиканецът Джон Маккейн ще стане най-възрастният президент при заемане на поста, на 72 години.

Мaккейн е женен. Има седем деца - четирима сина и три дъщери, и четирима внуци.