Атаката срещу 2 жени в магазин се счита за терористичен акт
Атаката срещу 2 жени в магазин се счита за терористичен акт / IStock
Швейцарката, която нападна две жени в магазин в Лугано в швейцарския италоезичен кантон Тичино, е идентифицирана от швейцарската полиция като джихадистка, предаде Ройтерс.

Федерални прокурори определиха инцидента като предполагаема терористична атака. Нападателката е била известна на федералната полиция във връзка с разследване отпреди три години и имала джихадистка предистория, посочва в Туитър полицията.

Извършителката на атаката е на 28 години и живее в района. Според швейцарски медии по време на нападението тя извикала, че е част от Ислямска държава. Агресорката се опита да удуши едната от жертвите си, а другата прободе с нож в областта на врата. Едната от нападнатите жени е пострадала леко, а травмата на другата е по-сериозна, но тя не е с опасност за живота.

Неутрална Швейцария досега беше пощадена от мащабни джихадисти атаки, принудили Франция и Германия да настояват за затягане на контрола по европейските граници, след като предполагаеми ислямисти убиха общо осем души в атаки в Париж, Ница и Виена.



Швейцарските власти обаче идентифицираха стотици граждани, смятани за ислямисти или представляващи заплаха за сигурността.

По-рано този месец двама мъже бяха арестувани в град Винтерхур близо до Цюрих заради евентуални връзки с джихадиста, нападнал минувачи във Виена и убил четирима души на 2 ноември. През септември мъж, наречен в швейцарски медии "Емирът на Винтерхур" и описван като водещ ислямист в Швейцария, беше осъден на 50 месеца затвор за връзки с Ислямска държава.

Източник: БТА