/ БГНЕС
Държавните служители в цяла Гърция ще прекъснат работа утре сутринта за няколко часа с искания за по-високи заплати, заяви профсъюзът им АДЕДИ, цитиран от в. "Катимерини".

В съобщение профсъюзът определи планираните от правителството увеличения на заплатите като "шега", като заяви, че те не са достатъчни, за да компенсират въздействието на средното намаление на заплатите на държавните служители с 40 процента през последните 14 години и премахването на бонусите за почивка.

АДЕДИ планира и протестно шествие пред Министерството на финансите на площад "Синтагма" в 9 часа сутринта.

По-рано този месец "Катимерини" съобщи, че  новата система за заплащане на държавните служители, която ще бъде въведена от 1 януари 2024 г., предвижда увеличение от 60-70 евро за 660 000 служители в публичния сектор.

Нови сблъсъци между протестиращи и полицията в Гърция (ВИДЕО)

Освен това се планира 40-процентно увеличение на семейните надбавки, както и 30-процентно увеличение за отговорните длъжности.

Както отбелязват от правителството, в момента заемащите отговорни длъжности имат заплати, изключително близки до тези, които не заемат такива длъжности, което ще се промени с новата скала на заплатите.

С измененията, внесени от новата схема на заплатите след 15 години, началната заплата на държавен служител със задължително образование се увеличава от 780 евро месечно в момента на 840-850 евро, като заедно с надбавките тя се изравнява с минималната заплата в частния сектор, отбелязва изданието.
Ваня Накова/БТА