/ iStock/Getty Images
Представители на двете най-големи израелски партии преговарят в рамките на последен опит за сформиране на израелско правителство преди изтичането в полунощ на крайния срок, даден от президента Реувен Ривлин, предаде ДПА.

Говорителите на дясната партия "Ликуд" на досегашния премиер Бенямин Нетаняху и на центристката "Синьо и бяло" на Бени Ганц не коментираха съдържанието на преговорите.
Водещи израелски телевизии съобщиха обаче, че двете политически сили обсъждат въпросите за назначаването на съдии и за предстоящото дело за корупция срещу Нетаняху.

В Израел ще правят специални маски за израелците, носещи брада по религиозни причини

Канал 13 съобщи, че "Ликуд" иска от "Синьо и бяло" да обещае, че ще подкрепи законодателство, което да възпрепятства Върховния съд на Израел да постанови, че Нетаняху не може да заема премиерския пост заради обвиненията срещу него.

Канал 12 предаде, че "Синьо и бяло" се противопоставя на искането на "Ликуд" за правото на вето при назначаването на съдиите, които предполагаемо са с леви убеждения и против Нетаняху.

Президентът Ривлин отхвърли вчера молба от Бени Ганц за двуседмично удължаване на срока на мандат, който му бе връчен от държавния глава за съставянето на правителство след парламентарните избори на 2 март.

Ако споразумение не бъде постигнато до полунощ, мандатът ще бъде изпратен в израелския парламент, Кнесета, който ще разполага с още 21 дни, за да натовари един от своите членове със задачата за сформиране на правителство.

Ако и този срок изтече безрезултатно, четвъртите поред за малко повече от година парламентарни избори в Израел ще станат неизбежни. Избори имаше през април и септември миналата година и през март тази година, припомня ДПА.
БТА