Две силни земетресения разтърсиха Индонезия
Две силни земетресения разтърсиха Индонезия / снимка: БГНЕС

Две силни земетресения разтърсиха източните и западните части на Индонезия, съобщи Асошиейтед прес. Един от трусовете разклатил телефонни и електрически стълбове, и принудил властите да евакуират болница.

Рано сутринта трус с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси остров Суматра. Епицентърът бил на 28 км югозападно от Мукомуко, в провинция Бенкули на остров Суматра, на 55 км под морското дъно.

Тринайсет часа по-късно той бил последван от земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер. Неговият епицентър бил близо до град Раба на вулканичния остров Сумбауа, на дълбочина 30 км под дъното на Индийския океан. Няма сведения за жертви и разрушения.

Остров Сумбауа влезе в историята на световните природни бедствия още през април 1815 година, когато изригването на вулкана Тамбора отнело живота на 117 хиляди души. От лицето на земята било изтрито малкото индуистко царство, разположено на западния склон на вулкана. От десетте хиляди жители само четирима оцелели.

Изригването на Тамбора довело до промени на климата по цялата планета за няколко години. Вулканична пепел и лава били изхвърлени на височина 20-40 км, а вследствие на катастрофалното изригване височината на планината се понижила от 4000 на 2850 м, припомня ИТАР-ТАСС. Следващата 1816 година влязла в историята като "годината без лято" - тогава дълго време в редица райони на Западна Европа и Северна Америка се установили силни студове и ниска облачност, през която не можели да пробият слънчевите лъчи.