Две години от убийството на Рафик Харири
Две години от убийството на Рафик Харири / netinfo

Поддръжниците на бившия ливански премиер Рафик Харири отбелязват в Бейрут втората годишнина от убийството му в напрегната обстановка заради вчерашния двоен атентат, който взе три жертви, предаде Франс прес.

Антисирийското парламентарно мнозинство, водено от сина на Рафик Харири - Саад, организира голям митинг от 10.00 ч. местно време на "Площада на мъчениците" в центъра на ливанската столица. Рафик Харири е погребан в джамията "Мохамед ал Амин" наблизо. Тук е и лагерът на опозицията, водена от радикалното движение Хизбула, което заедно с просирийски и християнски партии от 1 декември организира демонстрации с искане за оставка на правителството.

Политическите спорове в края на януари прераснаха в сблъсъци, при които имаше убити. Политическата класа призова за спокойствие в днешния ден, опасявайки се от нови изблици на насилие.

Според Саад Харири бомбените атентати срещу два автобуса в християнски район близо до Бейрут вчера, които взеха три жертви, целят да сплашат ливанците и да ги откажат от участие в днешния митинг.