Дунав прелива на територията на Австрия
Дунав прелива на територията на Австрия / снимка: БГНЕС
Река Дунав започна да прелива на територията на Австрия след два дни проливни дъждове, предадоха световните агенции. През нощта спасителни екипи поставиха чували с пясък във виенското предградие Клостернойбург, след като там Дунав преля и наводни железопътна гара и магистрала.

В провинция Долна Австрия реката достигна най-високото си ниво от 20 години насам и властите призоваха жителите на ниските райони по границата със Словакия да напуснат домовете си. В град Санкт Пьолтен в Долна Австрия нивото на река Трайзен също се покачва много бързо – с 2,6 метра на час, и водите заплашват да прелеят речното корито.

Наводнения и свлачища направиха много пътища в Северна и Източна Австрия непроходими. В алпийските части на страната обилни снеговалежи затрупаха много от планинските пътища.

В някои райони на Австрия само за последните 24 часа са паднали 250 литра дъжд на квадратен метър. Тежките метеорологични условия попречиха и на група богомолци да стигнат до Мариацел, в Южна Австрия, за среща с папа Бенединк Шестнайсети.