Донецк изтегля оръжията, Киев продължава обстрелите
Донецк изтегля оръжията, Киев продължава обстрелите / снимка: БГНЕС, архив

Докато донецкото опълчение изтегля тежките въоръженията, украинските силоваци обстреляха 16 обекта, включително мирни селища.

Това обяви пред международните наблюдатели Едуард Басурин от военното министерство на провъзгласената Донецка народна република (ДНР). Както повеляват Минските споразумения, опълчението е изтеглило от линията на съприкосновение 150 танка и бронетанкова техника с калибър под 100 милиметра.

В същото време той обвини Киев в лъжа заради твърденията на украинската страна, че е изтеглила същи калибър оръжие. „Заявленията на украинската страна, че е изтеглила въоръженията е лъжа. Това се доказва от внезапния обстрел на Донецк, където бяха намерени осколки от снаряди с калибър над 152 милиметра”, цитира го Донецката новинарска агенция.

Басурин добави също, че през изминалото денонощие украинските силоваци 53 пъти са нарушили примирието, предвидено от Минските споразумения. По-рано бе съобщено за само две нарушения. „Интензивността на обстрелите от украинска страна се увеличи през изминалото денонощие и достигна 53 нарушения на прекратяването на огъня”, каза още той.

„Цели 13 населени и други пунктове са били обстрелвани от „98 артилерийски снаряди с калибър от 152 и 122 мм, с 22 танкови снаряда, 161 мини с калибър 82 и 120 милиметра. Използвани са също противотанкови средства, гранатомети и стрелково оружие”, гласи съобщението на Басурин, цитирано от агенцията.

Източник: БГНЕС