Девет европейски лидери бойкотират срещата в Ялта
Девет европейски лидери бойкотират срещата в Ялта / Sofia Photo Agency, архив

Девет европейски лидери обявиха до момента, че отказват да присъстват на срещата на върха за Централна и Източна Европа в украинския град Ялта, която трябва да се проведе по-късно този месец. Бойкотът е в знак на протест срещу отношението на властите в Киев към бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която от октомври миналата година излежава 7-годишна присъда за злоупотреба със служебно положение. Българският президент Росен Плевнелие е сред държавните глави, които отказаха да пътуват за Ялта.

Решението на европейските лидери да отсъстват от срещата на върха в Ялта на 11 и 12 май е пореден дипломатически удар срещу официален Киев след като вече бяха направени подобни заявления и за украинската част от Европейското първенство по футбол, което страната организира заедно с Полша. Международният натиск заради нехуманното отношение към Тимошенко в затвора се увеличи през последните две седмици, откакто тя обяви гладна стачка, а още повече и след показването на телевизионни кадри от килията й, на които се виждат синини по тялото й.

Германският министър на екологията Норберт Ройтген призова и други държави да се присъединят към футболния бойкот: "В момента не мисля, че може министри или премиери да присъстват на мачове на украинска територия, защото според мен това оправдава един диктаторски режим".

Решението за бойкот на евротурнира беше подкрепено от председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, който обяви, че седемгодишната присъда на Тимошенко е лично отмъщение от страна на президента Виктор Янукович. Президентът на Русия Дмитрий Медведев публично заяви същото, като дори допълни, че гоненето на политически опоненти е "абсолютно неприемливо" и че подобни действия "хвърлят лоша сянка" върху Украйна. Премиерът Владимир Путин обаче осъди решението на европейските лидери по отношение на футболното първенство, аргументирайки се, че в случая трябва да важи олимпийският принцип политиката да не се смесва със спорта. Той изрази готовност да приеме Тимошенко в Русия, ако тя желае това и украинските власти позволят.

Основната причина за гладната стачка на бившия премиер е необходимостта от медицинска помощ, която до този момент й е отказвана. Думите на Путин последваха подобно предложение от Берлин, откъдето продължават да настояват, че Тимошенко има нужда от такава помощ и предлагат тя да бъде приютена в Германия.

В същото време заместник-председателя на управляващата в Украйна Партия на регионите Леонид Кожара заплаши Германия с "икономически последици", ако коментарите по случая „Тимошенко" и заплахите за бойкот на Евро'2012 продължават.

Световни спортни шефове, сред които и президентът на ФИФА Сеп Блатер, от своя страна се обявяват срещу бойкота на украинската част от футболното първенство. Те обясняват, че това само би попречило на малкия и среден местен бизнес, но в никакъв случай на управляващите.

Президентите на Германия, Хърватия, Чехия, Словения, Австрия, Италия и Естония вече съобщиха, че са решили да не участват във форума в Ялта. Освен това Еврокомисията съобщи, че нито един еврокомисар няма да отиде в Украйна за мачовете в рамките на Европейското първенство по футбол.