Десетки ранени при безредици в Косово
Десетки ранени при безредици в Косово / снимка: Reuters, архив

Ожесточени сблъсъци между сърби и косовската полиция избухнаха на ГКПП Мердаре на границата между Сърбия и Косово, при което бяха ранени десетки хора от двата лагера, съобщи косовската полиция, цитирана от сръбските медии.

Преди инцидентите полицията реши да не допусне групата да премине през ГКПП заради нарушаване на обществения ред, заяви говорителят на полицията Баки Келани. След като бяха експулсирани от Косово, сърбите започнаха да хвърлят камъни и други предмети и раниха 32 гранични полицаи. Девет от тях бяха приети в център за спешна помощ в Прищина.

Агенция Бета твърди, че при сблъскванията са били ранени 20 сърби, трима от тях - от огнестрелно оръжие.

Групата сърби влезли в Косово сутринта с два автобуса, но през друг ГКПП, разположен в северно Косово - район, населен предимно със сърби, посочва БГНЕС. Те искали да отидат в град Газиместан, близо до Прищина, за да участват в честването на годишнина от историческа битка срещу османските орди пред 14 век.

Първият сблъсък станал в етнически разделения град Косовска Митровица, когато групата се опитала да премине от сръбската в албанската част на града.