Митинг в Германия срещу десния екстремизъм
Митинг в Германия срещу десния екстремизъм / БТА
Около 100 000 протестиращи участваха в голяма демонстрация срещу десния екстремизъм в западния германски град Дюселдорф, предаде ДПА, като се позова на данни на полицията.

Първият от около 30 такива протеста, планирани в провинция Северен Рейн-Вестфалия по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, започна с демонстрация и шествие по река Рейн. Основният акцент на протеста бе противопоставяне на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Участниците в демонстрацията преминаха през Дюселдорф, издигайки лозунги, които гласяха "Срещу "Алтернатива за Германия" - Няма да мълчим. Няма да отвърнем поглед. Ще действаме!"

Полицията определи проявата като "много популярна" и съобщи, че за протеста са дошли толкова много хора, че се е наложило да бъдат затворени допълнителни улици.

Повече от 10 000 демонстранти се включиха в протест срещу десния екстремизъм и в северния германски град Кил на фона на други подобни демонстрации и шествия в цялата страна, допълва ДПА.

79 г. от освобождението на Аушвиц-Биркенау - символът на ада на земята

Протестната проява, съвпадаща с Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, привлече тълпи от хора на историческия главен площад на пристанищния град на брега на Балтийско море в подкрепа на демокрацията и солидарността
.
Германската Конфедерация на профсъюзите, организатор на митинга, съобщи за повече от 15 000 участници, а по данни на полицията те са били около 11 500 души. Както и другаде, демонстрацията в Кил бе израз на противопоставянето срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Десните екстремисти стават все по-гръмогласни, каза министърката на вътрешните работи на провинция Шлезвиг-Холщайн Сабине Зутерлин-Вак. Едно нещо е сигурно: националсоциалистическите идеи не трябва да имат място в нашето общество, добави тя.

Демонстрациите срещу десния екстремизъм идват на фона на разкритията на разследващата медия "Коректив", според която няколко фигури от партията "Алтернатива за Германия" и крайнодесният австрийски лидер Мартин Зелнер са имали среща в Потсдам през ноември миналата година, отбелязва ДПА.
Светослав Танчев/БТА